Table of Contents
**__LET OP: VANAF 5 SEPTEMBER WERKT PETER OFFLINE AAAN DEZE TEKST !__**
2.1 Zakelijke visie of mission Statement
Structuur van de organisatie: Collectieve satelieten
Constant is een vereniging zonder winstoogmerk, en we nemen die organisatievorm serieus: ze is niet enkel een 'rechtsvorm' maar een actieve structuur. Leden dragen op verschillende niveau's bij aan de werking. Het idee dat eerder in de artistieke werking beschreven werd om te werken met 'werkgroepen' is daar een voorbeeld van. De kern van Constant bestaat uit een groep van vijf. Daarnaast kent de vereniging dertien andere leden, die ook bij de werking betrokken zijn, maar meer op project basis. Daarnaast worden de werkgroepen aangevuld met artiesten, en specialisten die geen lid zijn, maar wel meedenken, meeproduceren. Er onstaat een soort satelietenstructuur waarbinnen kernleden, leden van de vereniging en leden van de werkgroepen rondom de werking circuleren.
Makers aan het stuur
Op alle niveau's bepalen makers de koers van Constant. De inhoudelijke werking van Constant wordt geformuleerd door een kerngroep van vijf leden, die allen als professioneel artiest werkzaam zijn. Eén kernlid is verantwoordelijk voor het zakelijk werk. Voor het financiële werk is er onbezoldigde ondersteuning door een ter zake kundig lid van de Raad van Bestuur. Constant ziet de ruimte tussen discipline's, genre's, genders en sectoren als haar werkterrein. Het actief exploreren van de mogelijkheden van experiment en digitale tussenruimtes kan alleen vanuit de maakraktijk zelf gedaan worden. Veel kunstenaars houden er een gemengde beroepspraktijk op na, waarin autonoom en gebonden werk, concept en productie, artistiek werk en context niet meer van elkaar los te zien zijn. Om een eigentijdse omgang met dit soort praktijken te ontwikkelen is het nodig vanuit het kunstenaarsschap zelf begrippen, kaders, contexten en werkomschrijvingen opnieuw uit te vinden. Kunstenaars begeven zich bovendien steeds meer en vaker in niet-artistieke domeinen en creëren daardoor nieuwe kansen om hun creativiteit te gelde te maken.
Betalen voor werk
Constant is aangenaam verast door de wens van de Vlaamse Gemeenschap om artiesten een betere beloning te geven. Constant staat hier volledig achter en geeft op verschillende manieren vorm aan deze doelstelling. (Zie 2.3) Kunstenaars zijn het hart van de sector. Zonder Kunstenaars is er geen kunst.
Constant stelt altijd redelijke en realistische begrotingen op. Toekenningen vann aangevraagde subsidies die lager zijn dan de bedragen die we aanvragen hebben hoe dan ook direct consequenties voor Constants medewerkers, zij het in hoogte van de beloning of in hoeveelheid mensen die Constant kan betalen. Graag vragen we daarom op onze beurt een engagement van de Vlaamse Gemeenschap met dit bijzondere aandachtspunt zoals dat in het Kunstendecreet staat geformuleerd.
Professioneel Idealistisch
Iedereen bij Constant werkt met open source software. Dit is niet vanuit praktische of goedkoopte overwegingen maar onlosmakelijk verbonden met de visie van Constant op de verspreiding van kennis. Aan de ontwikkeling van Open source sofwtare is een cultuur van vrijwilligheid verbonden. Veel werk wordt onbetaald gedaan in de avonduurtjes. Ook al is het gebruik van vrije software vaak gratis, ze is niet vrijblijvend. In 2009 ontwikkelen we vrije macro's voor Open Office zodat ook onze boekhouder met vrije spreadsheets aan de slag kan.
Constant werkt veel met gerecupereerd technologisch materiaal. Kennis hoe zelf hardware te bouwen met gerbruik van onderdelen is een antwoord op de overdadige consumptie van electronica, die niet zonder problemen komt. Zware metalen en chips uit afgedankte computers zijn milieuverontreinigend, denken over het verlengen van de levensduur is dus belangrijk.
Constant werkt met Linux platformen. Constant publicaties worden onder vrije licenties verspreid. (Free Arts License of General Public License)
Deeltijds werk: Vanzelfsprekend Multidisciplinair
Constant neemt als stelregel dat medewerkers maximaal halftijds voor de vereniging kunnen werken. Dit heeft een belangrijke reden. Andere jobs geven input aan Constants werk, er ontstaat binnen de kergroep een diversificatie van specialismen. Uit de 'bijbanen' die medewerkers hebben komen waardevolle contacten en inhoudelijke kruisverbanden voort. Voor een multidisciplinaire organisatie als Constant is dit cruciaal. Ook belangrijk is dat medewerkers voeling houden met de realiteit van 'de beroepspraktijk' waarbinnen Constants programma verankerd is. Alle leden van het kernteam zijn professioneel werkzaam binnen verschillende takken van de culturele sector. Constant streeft dus niet naar voltijds werkverbanden, maar naar een verdeling van werk over meerdere personen.
Organisaties waarvoor Constant-kernleden in 2008/2009 op regelmatige basis werken zijn o.a.: Haute Ecole Albert Jacquard te Namen, ARtEZ; Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, Piet Zwart Postgraduate studies for Media Design in Rotterdam, Jeugd en Stad Brussel, Vlaamse GeeenschapsCommissie, Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam, Vlaams Audiovisueel Fonds, Fundaçio Antoni Tapiez, Barcelona. (NOG MEER … een paar XTRA in BELGIE?)
waar komt het geld vandaan?
Het grootste deel van Constants inkomsten bestaat uit subsidiegelden. Dat is gezien de niet commerciële aard van ons werk niet verwonderlijk, het is belangrijk dat de overheid precair en experimenteel werk beschermd.
Tegelijkertijd wordt Constant dankzij de kennis die we in huis hebben over computerprogramatie, databases, webframewerken, grafisch werk met open source software, regelmatig benaderd voor opdrachten. Wanneer zo'n opdracht als 'case study' interessant kan zijn voor een werkgroep neemt Constant die aan. Opdrachtgevers, zoals in het verleden BAM, Fundacio Tapiez, Piet Zwart Instituut, Apt, werken bewust mee aan een vaak langer dan gewoonlijk project waarin onderzoek, testen van ongebruikelijke softwares en werkmethodes en experiment hand in hand gaan met het maken van een soms zeer functioneel product als een webstructuur of een database-visualisatie.
Dit is een belangrijke bron van eigen inkomsten. In 2007 dekten de eigen inkomsten ongeveer 8 % van de totale kosten, in 2008 zal dat ongeveer 10 % zijn. Volledig commerciële opdrachten zijn niet interessant voor ons en nemen we niet aan, we geven ze door naar derden.
Waar wordt het geld aan besteed?
Alle publicaties die Constant maakt (websites, pdf's, weblogs, brochures, boeken) worden onder een vrije licentie verspreid. Dat betekent dat iedereen de content ervan legaal mag kopieëren, veranderen en herdistribueren. Op die manier kunnen artiesten, diejees, viejees, programmeurs en ontwerpers gebruik maken van de computercode, kunstwerken, video, audio en software die Constant produceert. Een groot publiek kan zo profiteren van het werk dat Constant doet, nu en in de toekomst.
Constant heeft geen eigen werkruimte, voor computerwerk en werk op het internet niet nodig een groot huis te hebben. Onze ruimte wordt gebruikt voor vergaderingen en bureauwerk. Wanneer we workshops, evenementen, performances en tentoonstellingen organiseren, zoeken we daarvoor een geschikte locatie, vaak door een samenwerking met een andere organisatie aan te gaan. Dit is een gekozen strategie: het dwingt ons tot samenwerken, soms met partners die we anders niet zouden tegenkomen.
Presentaties en workshops die we geven, zoals de Print Parties, nemen vaak de vorm van een 'performatieve lezing' aard. Ze hebben slechts een zeer bescheiden ruimte nodig. Vaak spelen die zich af in een bar, een kantine, een auditorium of in de open lucht. In veel gevallen wordt die ruimte door collega-organisaties gratis ter beschikking gesteld.
Productie verwoven in realiteit
Schaalbaarheid De projecten zijn schaalbaar qua omvang en looptijd. Per project wordt er gezocht naar partners, financiering en mogelijkheden om deze op de meest geëigende manier uit te voeren. Een groot project kan meerdere internationale partners kennen en/of subsidies ontvangen, maar we vinden het net zo belangrijk dat een project kleinschalig en experimenteel kan blijven en uitgevoerd worden met bescheiden middelen.
In beide gevallen investeert Constant voornamelijk tijd en geld in concepten, in een afgebakend onderzoeksterrein dat als basis dient voor het project. Dit basiswerk is open en toegankelijk en gaat niet verloren, zelfs niet als een voorziene productionele samenwerking niet wordt uitgevoerd. Daarom is het publiceren belangrijk, hiervoor heeft Constant project-weblogs waarmee het maakproces deelbaar gemaakt wordt, een PDF generator waarmee teksten uit het archief van Constant uitgeprint kunnen worden en publiceren we boeken, brochures en artikelen en lezingen.
Eigen producties: Experimenteel en autonoom Sommige projecten blijven binnen eigen beheer. Voor bijvoorbeeld Routes+Routines willen we liever geen partnerschappen omdat de inhoud precair en experimenteel is en aanleunt bij projecten in de openbare ruimte die door andere organisaties geïnitieerd worden. De beste methode om een eigen onafhankelijke lijn voor deze projecten te garanderen, is ze klein en min of meer autonoom te laten opereren. Dit geldt ook voor de opdrachten die Constant in 2010 aan culturele werkers geeft.
Groei-producties: Gedeeld en breed relevant Andere producties, zoals die bijvoorbeeld voortkomen uit de Open Source Publishing werkgroep, hebben het in zich om te groeien en 'spin off' projecten te genereren die zich wijds verspreiden. In zo'n geval neemt Constant de verantwoordelijkheid voor de onderzoeksfase op zich, en zoekt voor het vervolg naar uitbreiding van de productiemogelijkheden en capaciteiten.
Co-producties We vinden het belangrijk ons artistiek werk op maatschappelijke relevantie te toetsen. We wisselen daarom van gedachten met o.a. academici, welzijnswerkers en stadsontwikkelaars (Zie artistiek beleid; werkgroepen) Constants beleid is dat we zowel artistiek als productioneel verbindingen aan willen gaan met andere maatschappelijke sectoren waarin onderwerpen spelen die wij belangrijk vinden. En de beste manier om die verbinding te leggen is door samen een productie aan te gaan. Daarom zijn co-producties belangrijk voor Constant; financieel en productioneel, maar vooral ook inhoudelijk.
Lokaal Internationaal Globaal Vanaf 2010 voorzien we een aantal co-producties met Brusselse partners. In samenwerking met De Pianofabriek organiseren we een serie electronica-workshops met de titel: Ellentriek. Constant sluit aan bij XmedK, een samenwerkingsverband tussen Nadine, Okno en Foam rondom experimentele media. Ook gaan we een langlopend samenwerkingsverband aan met Iterface3, een InformatieTechnologie trainingscentrum voor werkloze vrouwen.
2.2 Zakelijke Plannen (budgetopvolgiing, interne controle, inkomstenstructuur)
2.2.1 Huidige situatie (beknopt)
De jaarbegroting wordt op voorhand opgemaakt per project. De opvolging en afhandeling van het budget wordt gedurende het jaar centraal gedaan door de zakelijke leider in samenwerking met een onbezoldigd medewerker. Deze zeer kundige gepensioneerde bestuurder van ondernemingen maakt deel uit van de Raad van Bestuur. Op eigen voorstel wordt hij voor zijn werkzaamheden niet betaald. Jaarlijks wordt er door een onafhankelijke accountant een inspectie van de boekhouding uitgevoerd.
De inkomsten van Constant bestaan grotendeels uit subsidies, waarbij de subsidie van de Vlaamse Gemeenschap de belangrijkste is. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden, coproducties bijdragen aan projecten door derden en opdrachten. Deel van de bijdragen die Constant levert aan externe projecten en opdrachten spelen we door naar kunstenaars, ontwerpers en programmeurs waar Constant regelmatig mee samenwerkt.
2.2.2 Gewenste situatie
In 2009 ontwikkelt Constant naar een gedistribueerde budgetopvolging. Dat betekent dat de werkgroepen hun eigen budget toegekend krijgen en beheren, en ook meer zelfstandig zullen gaan zoeken naar inkomsten. Bijvoorbeeld aanvragen voor subsidies zijn beter te omschrijven en motiveren door de leden van de werkgropen die vanuit hun vakkennis een gedegen zicht hebben op noden en kosten van een workshop en presentatie of een productie. De samenvoeging van deze deelbudgetten en inpassing in de overkoepelende begroting wordt gedaan door de 'budgetbeheerder' en de zakelijk leider.
In het jaar 2008 heeft Constant ontwerp- en programeer opdrachten uitgevoerd voor o.a. BAM, GoTo10, Mute en het Piet Zwart Instituut. Constant ontwikkelt haar inhoudelijke werking binnen professionele beroepspraktijken, die moeglijkheden bieden om van binnenuit aannames en werkmethodes te bevragen. We vinden het uitvoeren van opdrachten daarom belangrijk en zullen in de periode 2010 - 2013 ook zeker in opdrachtverband samenwerken met geïnteresseerde organisaties. Hierbij merken we op dat het niet het doel van Constant is om commercieel te opereren: De opdrachten die uitgevoerd worden zijn altijd bedoeld om de werkplaatswerking te voeden. Puur uitvoerende opdrachten zijn daarom niet interessant voor Constant en worden doorgegeven naar individuele makers.
2.3 Personeel (vast, tijdelijk, functies, niet-ingeschreven personeel)
2.3.1 Huidige situatie (beknopt)
In de periode 2008 en 2009 is de groepssamenstelling van Constant veranderd. Met deze wisseling zien we ook een verandering optreden in het team optreden: Niemand van het huidige kernteam opteert nog voor een vast dienstverband. Dit is voorgelegd aan de Raad van Bestuur en wordt nog door hen nog door de dagelijkse leiding als probleem ervaren. Twee van de vijf huidige teamleden hebben een zelfstandigen: beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Twee medewerkers werken via een interimkantoor onder het kunstenaarsstatuut. Eén medewerker is nog in dienst en zal vanaf 2009 als buitenlandse zelfstandige opereren. Al het werk voor Constant wordt dus gefactureerd. Aanvullend daarop zijn er incidentele projectmatige tijdelijke dienstverbanden. (VOORBEELD RAFAELA: is dat 2008)
Dit valt te verklaren uit het feit dat Constant als stelregel heeft dat iedereen maximaal halftijds voor de organisatie kan werken. (zie zakelijke visie) De werknemers hebben een beroepspraktijk buiten de organisatie waarop hun statuut aansluit.
vraag aan jacques: WAT IS DE HOOGTE VAN DE HUIDIGE VERGOEDING UITGEDRUKT IN SCHALEN (120 euro per dag)
2.3.2 Gewenste situatie
Zoals eerder gezegd zal in 2010 de boekhouding gedistribueerd worden over de werkgroepen. Om een permanente opvolging te verzekeren is het nodig hiervoor een medewerker te engageren voor een dag in de twee weken. Investering in archivatie: online en papier, er wordt een bedrag gereserveerd voor medewerkers die zich hiermee zullen bezigouden
Investering in vertalingen op niveau: de afgelopen jaren is vertaalwerk grotendeels door medewerkers zelf gedaan, dit belast andere werkzaaheden, we willen dat uitbesteden. We hebben een drietalige website, zeer belangrijk voor publieksbereik, dit vraagt investeringen.
Constant laat medewerkers vrij in de keuze voor een statuut. Wel zal er uit permanantie overwegingen een wederzijdse opzegtermijn toegevoegd worden aan de contracten met de zakelijk en artistiek verantwoordelijke.
vraag aan jacques: WAT IS DE HOOGTE VAN DE gewenste VERGOEDING UITGEDRUKT IN SCHALEN (160 euro per dag)
2.4 Infrastructuur en investeringen (gebouwkosten, personeel, techniek)
Constant investeert in mensen. Medewerkers en artiesten kunnen overal werken waar hun / een computer staat. Constant's behuizing is vooral een kantoor waar de administratie gedaan wordt en waar ontmoetingen en vergaderingen plaats vinden. Het kantoor bevindt zich in een voormalig winkelpand met een extreem lage huur van 1200 euro per maand, met een minimaal jaarlijkse indexeringspercentage. Die lage huur is een belangrijke reden voor ons om dat kantoor te blijven huren.
De servers die Constant huurt zijn de belangrijkste ruimtes waar ons werk is ondergebracht. Het onderhouden van het netwerk is cruciaal, daarvoor staat dan ook een relatief hoog bedrag op de begroting.
2.4.1 Huidige situatie (beknopt)
Techniek Iedereen die bij Constant betrokken is werkt op zijn / haar eigen computer. Aangezien er veel vanuit huis en vanop afstand gewerkt wordt is het werken op de eigen laptop de meest voor de hand liggende oplossing. Op dit moment staat er geen vergoeding voor het gebruik van eigen materiaal op de begroting.
- iedereen werkt op eigen computer, die wordt als zelfstandige onkosten opgevoerd
- in workshops en het kantoor werken we met gerecupereerde machines, uit idealistisch oogpunt: milieverontreinigende chips.
- servers: in 2008 en 2009 is er gewerkt aan hetopschonen en opnieuw inrichten van de servers, nu werkt 1 persoon 1 dag per week aan server-onderhoud, dit is nodig vanwege het feit dat servers onze belangrijkste werkruimtes zijn. Beveiliging, updating van software is een continu werk.
Behuizing:
- klein maar volstaat vanwege kantoor-functie
- thuiswerk medewerkers
- behuizing voor medewerkers en gasten in Tina's huis, stond nooit op het budget, nu wel.
- kantoor heeft een serieuze restauratie nodig, huur is laag, onderhoud loopt achter. Instabiele electriciteit.
Voor verblijven van gasten maakt Constant gebruik van het huis van de huiseigenares dat achter ons kantoor staat. Dit is een vriendschappelijke regeling die geen garanties biedt maar die wel heel belangrijk is voor de gastvrijheid. Het is goedkoper dan huren per gelegenheid. Constant huurt vanaf midden 2008 een klein apartement voor verblijf van gasten en medewerkers die niet in Brussel wonen, dit omdat het verblijf in het huis niet gegarandeerd is, en we dat wel nodig hebben.
2.4.2 Gewenste situatie
* Vanaf 2010 voert Constant vergoedingen in voor de kosten die door werknemers gemaakt worden voor het werken voor Constant op de eigen laptop. We baseren ons voor de hoogte op de forfaitaire kosten die door interimbureau SMART gehanteerd worden. (forfaitaire kosten deeltijds op SMART niveau is 18.50 per dag)
* Er wordt geinvesteerd in een server voor het Towards project, hiervoor zoeken we een partner, (het Brussels gewest)
* Er wordt geinvesteerd in een video-server voor het Open Video project en Active archives.
2.5 Gemotiveerde toelichting bij de begrotiing van het eerste jaar, eventueel aan de hand van het Excelformulier begroting en afrekening als bijlage, met minstens een verduidelijking van de begrote cijfers voor:
2.5.1 Kosten (+ telkens verband met aantal en aard van de activiteiten)
2.5.1.1 Algemene werkingskosten
De algemene werkingskosten zijn vij laag in verband met de goedkope behuizing en navenante energiekosten.
2.5.1.2 Lonen en vergoedingen: personeel in loondienst
Op dit moment kiest niemand binnen de equipe voor een dienstverband. Loondiensten zullen waarschijnlijk alleen op projectbasis voorkomen.
2.5.1.3 Vergoedingen: andere medewerkers (zelfstandigen, personen die via interimkantoren tewerkgesteld worden, kleine vergoedingensregeling, vrijwilligers)
Drie van de vijf medewerkers zijn zelfstandig, twee werken via een interimkantoor. Medewerkers op projectbasis worden ge-engageerd volgens statuut naar wens.
2.5.1.4 Afschrijvingen en voorzieningen
2.5.1.5 Verband tussen de activiteiten uit het artistiek-inhoudelijk beleidsplan (zie bijlage 1a) en de begroting (indien mogelijk analytisch)
Hiertoe is een projectbegroting toegevoegd, waar de werkingskosten per project verdeeld zijn.
TOEVOEGEN BEGROTING PER PROJECT
2.5.2 Opbrengsten ( + verband met aantal en aard van de activiteiten)
2.5.2.1 Kaartverkoop, abonnementen, verkoop publicaties enzovoort
2.5.2.2 Uitkoopsommen
WAT IS DIT ?
2.5.2.3 Inkomsten uit coproductie en samenwerking
2.5.2.4 Sponsoring, schenkingen, giften
2.5.2.5 Huidige en recente subsidiëring:
2.5.2.5.1 Structurele Subsidies van de Vlaamse Overheid
Structureel onder het Kunstendecreet: 2006 - 2008
2.5.2.5.2 Projectmatige Subsidies van de Vlaamse Overheid
2.5.2.5.3 Andere subsidiekanalen
VGC
2.5.2.6 Verwachte subsidiëring
2.5.2.6.1 Vlaamse overheid
2.5.2.5.1.1 Zeker (type, periode en bedrag)
2.5.2.5.1.2 Aangevraagd (type, periode en bedrag)
VGC 2009, VAF 2008, EU media-opleidingen
2.5.2.6.2 Andere kanalen
2.5.2.5.2.1 Zeker (type, periode en bedrag)
2.5.2.5.2.2 Aangevraagd (type, periode en bedrag)
2.5.2.7 Toelichting bij andere inkomsten (zaalverhuur)
Nu staan de opdrachten hier vermeld, dat zal misschien een andere plaats moeten krijgen?
2.5.3 Beknopte meerjarenbegroting als de financiële plannen sterk verschillen voor de volgende jaren
MAKEN